Ekspres do zabudowy to rozwiązanie idealne dla osób, które w równiej mierze cenią sobie doskonałą jakość kawy, jak spójny stylistycznie wystrój kuchni. Zaletą urządzeń do zabudowy jest ich solidność, odporność na uszkodzenia, ale przede wszystkim fakt, że komponując się z meblami, pozwalają zaoszczędzić miejsce – w tym przypadku kawosze mogą sobie pozwolić nawet na bardzo rozbudowany sprzęt nie musząc poświęcać miejsca na blacie kuchennym.

Ekspres do zabudowy montuje się w wysokiej szafce kuchennej – tzw. słupku – lub standardowej wnęce na piekarnik na odpowiedniej wysokości (należy ją starannie przemyśleć, by urządzenie było wygodne w obsłudze przez wszystkich pijących kawę domowników). Ekspres do zabudowy jest specjalnie skonstruowany pod kątem podłączenia do ujęcia wody.

Szerokość ekspresu do zabudowy możemy dostosować do naszych potrzeb i możliwości; większe urządzenia o szerokości nawet 60 cm pozwalają często na parzenie dwóch kaw jednocześnie.

Nie jest prawdą, że ekspres do zabudowy trudno utrzymać w czystości – sprzęt z reguły jest wyposażony w ruchomą tackę, na której gromadzą się nieczystości, oraz wyjmowane pojemniki, które łatwo umyć.

Dobry ekspres do zabudowy jest zwykle urządzeniem zaawansowanym i nowoczesnym, wyposażonym w elektroniczny wyświetlacz i panel sterujący z przyciskami dotykowymi oraz wiele praktycznych funkcji, takich jak młynek z regulacją stopnia zmielenia kawy, regulacja mocy naparu, program automatycznego odkamieniania, czujnik twardości wody, pamięć wewnętrzna z możliwością zapisu preferowanych typów kawy.

Warto dokładnie przemyśleć, jakie udogodnienia będą nam naprawdę potrzebne, a także zwrócić uwagę na jakość urządzenia i staranność montażu, ponieważ ze względu na wysoką cenę ekspresu do zabudowy (często nawet czterokrotnie wyższą niż urządzenia wolnostojącego zbliżonej klasy) jest to inwestycja na lata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.