Ekspres kolbowy to urządzenie do zaparzania najwyższej klasy kawy espresso. Obsługuje się je ręcznie, co wymaga nieco wiedzy i doświadczenia, ale powstała w takim urządzeniu kawa jest doskonała – woda o temperaturze 92-96°C pompowana jest pod ciśnieniem około 10 barów do pojemnika z kawą, w wyniku czego powstaje espresso – oleisty, czarny napar z gęstą cremą, o niepowtarzalnym aromacie i smaku.

Większość ekspresów kolbowych posiada wbudowaną dyszę do spieniania mleka i umożliwia przyrządzenia kaw mlecznych.

Najlepsze ekspresy kolbowe wyposażone są także w młynek żarnowy, umożliwiający precyzyjne mielenie ziaren kawy.

Dla kogo ekspres kolbowy?

Wysokiej klasy ekspresy ręczne to urządzenia dla koneserów, lubiących zarówno dobrą kawę, jak i sam proces jej parzenia. Raczej nie sprawdzą się w biurach i firmach, w których ze względu na pośpiech i dużą liczbę amatorów świeżo zaparzonej kawy liczy się automatyzacja czynności związanych z obsługą urządzenia.

3 thoughts on “Ekspres kolbowy do kawy

  1. Kolbowy ekspres do kawy jednak jest nie dla mnie, za dużo mycia, za duża zabawy 😛 Bardzo lubię napić się dobrej kawy, ale niestety jestem zbyt niecierpliwy i zdecydowanie wolę automatyczne rozwiązania 🙂
    Ale może kiedyś na stare lata, kiedy życie będzie spokojniejsze, sprawimy sobie taki fajny ekspres kolbowy z młynkiem żarnowym i będzie klasyczny poranek z kawą 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.