Jakość i rodzaj kawy to nie tylko kwestia subiektywnych upodobań i preferencji; jest również związana ściśle ze sposobem przyrządzania naparu, a co za tym idzie – typem ekspresu, jakim dysponujemy.

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego to ziarna średnio lub ciemno palone – z nich stworzymy prawdziwe aromatyczne espresso we włoskim stylu, pozbawione kwaskowych i cierpkich nut, o lekko karmelowym aromacie (szczególnie w przypadku kaw ciemno palonych). Gorzej w ekspresach ciśnieniowych sprawdzają się kawy jasno palone, które są kwaskowe i mniej wyraziste.

Bardzo istotna jest też kwestia stopnia zmielenia – w ekspresach wysokociśnieniowych ziarna powinny być zmielone dosyć miałko, koniecznie w młynku żarnowym, który nie powoduje powstawania pyłu.

Kawa do ekspresu przelewowego

Kawa zmielona grubiej – na przykład w młynku ręcznym lub elektrycznym na niskim stopniu przemiału – sprawdzi się w ekspresach przelewowych, a także w kawiarce. Kawy przeznaczone do ekspresów przelewowych wypala się bardzo szybko w bardzo wysokiej temperaturze – takie jasno palone ziarna mają wyższą kwaskowość, a także bardziej drażnią żołądek.

Rodzaj kawy

Większość kaw dostępnych na rynku to mieszanki różnych odmian Arabiki i Robusty, ale coraz bardziej popularne stają się szlachetne kawy jednorodne. Arabica jest kawą delikatniejszą i bardziej aromatyczną – świetnie nadaje się do zaparzenia oleistego, pachnącego espresso. Gorzej sprawdza się jednorodna Robusta, która jest bardziej gorzka, choć także mocniejsza (zawiera więcej kofeiny); jej dodatek w mieszankach dodaje naparom charakterystycznej goryczki i pozwala uzyskać trwalszą i grubszą cremę (piankę). Najlepszym wyborem do ekspresu ciśnieniowego jest mieszanka złozona z 80% arabiki i 20% robusty – sprawdzi się zarówno w przygotowaniu prawdziwego włoskiego espresso, jak i do kaw mlecznych. Do tradycyjnego parzenia kawy w ekspresach przelewowych oraz w kawiarkach sprawdzi się dobrze mieszanka złożona z 50% arabiki i 50% robusty – zwłaszcza wtedy, gdy napar służy nam za podstawę do kawy mlecznej.

Najlepsze zapytania dla tego wpisu:
  • jaka kawa do ekspresu
  • kawa do ekspresu ciśnieniowego forum

2 thoughts on “Kawa do ekspresu

  1. Uwielbiam kawę i odkąd posmakowałam świeżo paloną to nie myślę wracać do kaw rozpuszczalnych i tych niewiadomego pochodzenia, które są palone wiele miesięcy wcześniej. Dobra jest palarnia kawy coffeeworld. W niej zawsze mam gwarancję świeżości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.