Kawiarka to niewielkie i nieskomplikowane urządzenie do zaparzania kawy pod niskim ciśnieniem, bardzo cenione przez wielu kawoszy. Składa się z dwóch zbiorników, przeznaczonych na wodę i gotową już kawę, oraz lejka z sitkiem. W urządzeniu podgrzewanym na małym ogniu wytwarza się niskie ciśnienie, które wypycha podgrzaną wodę w górę. Woda przepływa przez sitko i lejek z kawą i w efekcie w górnym zbiorniku gromadzi się mocny, aromatyczny, odfiltrowany z nadmiaru substancji gorzkich i kwasów napar. Cały proces trwa – w zależności od wielkości kawiarki – 10-15 minut.

Tradycyjnie kawiarki wykonane są z aluminium, te bardziej nowoczesne – ze stali nierdzewnej, mogą być tez wyposażone w ceramiczny dzbanek.

Nowoczesne kawiarki nadają się już nie tylko do kuchenek gazowych, ale także do płyt elektrycznych, coraz powszechniej dostępne są też specjalne modele do kuchni indukcyjnych.

Dla kogo kawiarka?

Kawiarka to świetne rozwiązanie dla użytkowników małych kuchni, w których trudno pomieścić ekspres do kawy. Urządzenie docenią smakosze tradycyjnej kawy, lubiący rytuał jej parzenia. Zaletą kawiarki jest też jej niska cena. Najtańsze są małe aluminiowe kawiarki, nieco droższe te bardziej zaawansowane: ceramiczne, indukcyjne, z dodatkowymi funkcjami np. parzenia cappuccino czy kawiarki zaprojektowane przez designerów. Prostą, solidną i dobrej jakości kawiarkę ze stali nierdzewnej możemy kupić już za ok. 100 zł.

2 thoughts on “Kawiarka (zaparzacz do kawy)

  1. kupiłem kawiarkę Florina ze stali szlachetnej ; supr sprawa,niska cena niecałe 50 zl,ale niepowtarzalny smak kawy expresso,mała zgrabna nie skomplikowana….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.