Ekspres do zabudowy to rozwiązanie idealne dla osób, które w równiej mierze cenią sobie doskonałą jakość kawy, jak spójny stylistycznie wystrój kuchni. Zaletą urządzeń do zabudowy jest ich solidność, odporność na uszkodzenia, ale przede wszystkim fakt, że komponując się z meblami, pozwalają zaoszczędzić miejsce – w tym przypadku kawosze mogą sobie pozwolić nawet na bardzo rozbudowany sprzęt nie musząc poświęcać miejsca na blacie kuchennym.
Ekspres do zabudowy montuje się w wysokiej szafce kuchennej – tzw. słupku – lub standardowej wnęce na piekarnik na odpowiedniej wysokości (należy ją starannie przemyśleć, by urządzenie było wygodne w obsłudze przez wszystkich pijących kawę domowników). Ekspres do zabudowy jest specjalnie skonstruowany pod kątem podłączenia do ujęcia wody.
Szerokość ekspresu do zabudowy możemy dostosować do naszych potrzeb i możliwości; większe urządzenia o szerokości nawet 60 cm pozwalają często na parzenie dwóch kaw jednocześnie.
Nie jest prawdą, że ekspres do zabudowy trudno utrzymać w czystości – sprzęt z reguły jest wyposażony w ruchomą tackę, na której gromadzą się nieczystości, oraz wyjmowane pojemniki, które łatwo umyć.
Dobry ekspres do zabudowy jest zwykle urządzeniem zaawansowanym i nowoczesnym, wyposażonym w elektroniczny wyświetlacz i panel sterujący z przyciskami dotykowymi oraz wiele praktycznych funkcji, takich jak młynek z regulacją stopnia zmielenia kawy, regulacja mocy naparu, program automatycznego odkamieniania, czujnik twardości wody, pamięć wewnętrzna z możliwością zapisu preferowanych typów kawy.
Warto dokładnie przemyśleć, jakie udogodnienia będą nam naprawdę potrzebne, a także zwrócić uwagę na jakość urządzenia i staranność montażu, ponieważ ze względu na wysoką cenę ekspresu do zabudowy (często nawet czterokrotnie wyższą niż urządzenia wolnostojącego zbliżonej klasy) jest to inwestycja na lata.