Ekspresowe sekcje
Kawiarka to niewielkie i nieskomplikowane urządzenie do zaparzania kawy pod niskim ciśnieniem, bardzo cenione przez wielu kawoszy.
Historia kawiarki w skrócie
Pierwszy udokumentowany projekt makinetki datuje się na rok 1933, a jego autorem był Luigi di Ponti, działając na zlecenie Alfonso Bialetti’ego. Urządzenie zatem ma typowo włoskie korzenie, którego przeznaczeniem było parzenie espresso o wyjątkowym smaku.
Pierwsze wykonane makinetki o charakterystycznych kantach posiadały aluminiową konstrukcję, obecnie ich budowa może składać się z innych wspomnianych wyżej materiałów, takich jak stal nierdzewna, porcelana, ceramika albo szkło.
Budowa kawiarki i proces parzenia kawy
Składa się z dwóch zbiorników, przeznaczonych na wodę i gotową już kawę, oraz lejka z sitkiem. W urządzeniu podgrzewanym na małym ogniu wytwarza się niskie ciśnienie, które wypycha podgrzaną wodę w górę. Woda przepływa przez sitko i lejek z kawą i w efekcie w górnym zbiorniku gromadzi się mocny, aromatyczny, odfiltrowany z nadmiaru substancji gorzkich i kwasów napar. Cały proces trwa – w zależności od wielkości kawiarki – 10-15 minut.
Istotnymi elementami, na które należy zwracać uwagę w codziennej eksploatacji, są oczywiście uszczelki wymagające z czasem wymiany ze względu na ich zużywanie się podczas procesu parzenia. Nie ma w tym przypadku reguły, jak często trzeba to robić – zależy od modelu, typu makinetki oraz częstotliwości jej wykorzystywania. Oprócz tego na pokładzie mamy do dyspozycji zawór bezpieczeństwa, znajdujący się na dole konstrukcji – jest on odpowiedzialny na bezpieczne utrzymywanie odpowiedniego ciśnienia w pojemniku z gorącą wodą.
Tradycyjnie kawiarki wykonane są z aluminium, te bardziej nowoczesne – ze stali nierdzewnej, mogą być tez wyposażone w ceramiczny dzbanek.
Nowoczesne kawiarki nadają się już nie tylko do kuchenek gazowych, ale także do płyt elektrycznych, coraz powszechniej dostępne są też specjalne modele do kuchni indukcyjnych.
Dla kogo kawiarka?
Kawiarka to świetne rozwiązanie dla użytkowników małych kuchni, w których trudno pomieścić ekspres do kawy. Urządzenie docenią smakosze tradycyjnej kawy, lubiący rytuał jej parzenia. Zaletą kawiarki jest też jej niska cena. Najtańsze są małe aluminiowe kawiarki, nieco droższe te bardziej zaawansowane: ceramiczne, indukcyjne, z dodatkowymi funkcjami np. parzenia cappuccino czy kawiarki zaprojektowane przez designerów. Prostą, solidną i dobrej jakości kawiarkę ze stali nierdzewnej możemy kupić już za ok. 100 zł.
Dobrej jakości kawa z kawiarki za 100 zł da lepszy napar, niż średniej jakości kawa z ekspresu za kilkaset 🙂
kupiłem kawiarkę Florina ze stali szlachetnej ; supr sprawa,niska cena niecałe 50 zl,ale niepowtarzalny smak kawy expresso,mała zgrabna nie skomplikowana….