Ekspresowe sekcje
Wybór ekspresu do kawy – czy to domu, czy do biura – powinien być naprawdę starannie przemyślany. Jest to urządzenie codziennego użytku, z reguły mocno eksploatowane, ważna jest więc jego trwałość i bezawaryjność. Od jakości ekspresu zależy także nasz codzienny komfort, a nawet zdrowie. Jeśli należymy do szerokiego grona miłośników kawy, dobre urządzenie do jej parzenia do podstawa.
Tymczasem oferta ekspresów do kawy na rynku jest ogromna i bardzo zróżnicowana – warto więc określić precyzyjnie najważniejsze kryteria, którymi będziemy się kierować przy wyborze urządzenia.
Najważniejszym wyznacznikiem jest oczywiście jakość otrzymanego naparu – jego optymalna moc, aromat, nuty smakowe, a nawet konsystencja – wszystko to jest ściśle zależne od techniki zaparzania i jakości zastosowanych w ekspresie rozwiązań. Ponadto należy wziąć pod uwagę takie kryteria, jak ilość osób, które będą korzystać z urządzenia, stosunek ceny do jakości sprzętu oraz względy indywidualne: preferowane smaki, rodzaje i moc kawy, uwarunkowania zdrowotne oraz tryb życia użytkowników ekspresu.
Rodzaje ekspresów do kawy
Chcąc wybrać model ekspresu, który spełni nasze oczekiwania, należy zapoznać się z ofertą modeli dostępnych na rynku. Różnią się one przede wszystkim sposobem przygotowywania kawy.
-
Ekspresy przelewowe
Jest to świetny model dla osób, chcących zaparzyć dużą ilość kawy za jednym razem. Są to urządzenia bardzo proste w obsłudze. Wystarczy, że wsypiesz zmieloną kawę do pojemnika z filtrem, wciśniesz odpowiedni przycisk, a ekspres zaleje ją wrzątkiem. Zaparzona i przesączona przez filtr kawa, znajdzie się w dzbanku umiejscowionym na dole. Dzięki płytce grzejnej, przez długi czas będziemy mogli cieszyć się gorącym napojem.
-
Ekspresy ręczne (kolbowe)
Są to najczęściej spotykane i wybierane ekspresy. Urządzenia wyposażone są w specjalne kolby i sitka, które pozwalają przyrządzić jedną lub dwie kawy naraz. Zmieloną kawę należy umieścić na wybranym sitku i za pomocą kolby zamontować w ekspresie. Wrzątek zagotowany w bojlerze, powoli przesączą się przez sitko, dając nam pyszną i aromatyczną kawę. Ekspresy te będą idealne dla osób, które piją stosunkowo niewiele kawy.
-
Ekspresy kapsułkowe
Ekspresy te są niemal w pełni automatyczne. Jest to bardzo wygodne urządzenie, proste do obsłużenia i utrzymania w czystości. Wystarczy, że wybierzemy odpowiednią kapsułkę z kawą, naciśniemy guzik i już możemy cieszyć się filiżanką pysznego napoju. Wspomniane kapsułki oprócz kawy mogą zawierać w sobie mleko i aromaty, co jest idealnym rozwiązaniem dla osób lubujących się w kawach smakowych. Niektóre modele pozwalają na wykorzystanie kapsułek zawierających herbatę lub czekoladę, dzięki temu ten ekspres do kawy jest urządzeniem wielozadaniowym.
-
Ekspresy ciśnieniowe
Ekspres ciśnieniowy to jedyne urządzenie, które pozwala na przygotowanie prawdziwego espresso. Ekspresy ciśnieniowe mogą być automatyczne bądź kolbowe. Kawa do ekspresu ciśnieniowego musi być drobno zmielona i ubita z użyciem tampera w specjalnym sitku. W ekspresie kolbowym robi są to ręcznie, w automacie sprzęt robi to za użytkownika. Następnie na kawę działa woda pod wysokim ciśnieniem sięgającym nawet 15 barów, dzięki czemu użytkownik otrzymuje kawę pokrytą gęstą pianką wynikając a z wyciśnięcia przez ekspres substancji olejstych z kawy. Ekspres ciśnieniowy pozwala ze względu na wysokie ciśnienie wyciągnąć z kawy każdy drobny aromat i podkreślić charakterystyczny smak świeżo zmielonych ziaren.
-
Ekspresy automatyczne
Ekspres automatyczny to urządzenie pozwalające na przygotowanie smacznej kawy właściwie bez udziału użytkownika. Ekspresy automatyczne posiadają wbudowany młynek, dlatego do specjalnego pojemnika wsypuje się kawę w ziarnach, która jest mielona, formowana w krążek i poddawana działaniu wody pod ciśnieniem, po czym z dysz zaczyna się wydobywać smaczna kawa. Ekspres automatyczny w zależności od wybranego modelu może również posiadać wbudowany spieniacz mleka, dzięki czemu możliwe staje się przygotowanie z jego pomocą automatycznie cappuccino czy też latte macchiato.Ekspresy automatyczne kierowane są do tych osób, które chcą na szybko przygotować sobie smaczną kawę bez nadmiernego własnego angażowania.
-
Kawiarki
Kawiarka to proste urządzenie, które umożliwia przygotowanie smacznej kawy, która według niektórych jest w stanie przypominać espresso. Ekstrakcja kawy w tym przypadku następuje na podstawie działania pary wodnej, która powstaje z gotującej się w dolnym zbiorniku wody. Pomiędzy dolnym a górnym zbiornikiem znajduje się sitko z kawą, na którą działa para woda pod ciśnieniem około 1,5 bara. Skrapla się na kawie i wypływa w postaci esencjonalnego naparu w górnym zbiorniku. Urządzenie ma bardzo prostą formułę swojego działania, obsługa nie stanowi problemu i występuje w różnych rozmiarach w zależności od tego jak dużo kawy jednocześnie będziemy chcieli w takim urządzeniu przygotować. Za każdym razem w kawiarce należy przygotować dokładnie tyle kawy, na ile była zaprojektowana.
Co powinien zawierać dobry ekspres do kawy?
Decyzja o zakupie konkretnego typu ekspresu do kawy wynika z konkretnej potrzeby. Poniżej znajdują się najważniejsze kryteria, które warto brać pod uwagę w przypadku wyboru dobrego ekspresu.
- Wbudowany młynek – chcąc poczuć intensywny aromat świeżo mielonych ziaren kawy warto zdecydować się na ekspres z wbudowanym młynkiem, który może być ceramiczny lub stalowy. Jakość mielenia jest natomiast porównywalna niezależnie od materiału, z jakiego został wykonany – ceramika wyróżnia się większą kulturą pracy, natomiast stal trwałością;
- Spieniacz do mleka – szczególnie pożądana funkcjonalność w automatycznych ekspresach ciśnieniowych. W tańszych rozwiązaniach stosuje się mechaniczny system spieniania mleka, natomiast w droższych jest to proces zautomatyzowany;
- Filtry do wody – wpływa na jakość smaku samej wody, ale oczywiście również i samej kawy. W przypadku automatycznych ekspresów do kawy jest raczej standardem możliwość ich zainstalowania, natomiast warto zwracać uwagę na wskazówki producenta dotyczące zastosowania odpowiednich typów filtrów w zależności od wybranego ekspresu do kawy.
Jaki typ ekspresu pod kątem zagospodarowania?
Jeżeli w naszej kuchni poszukujemy miejsca na potrzeby usytuowania ekspresu do kawy, wówczas powinniśmy zwrócić uwagę na aranżację jej wnętrza pod kątem zagospodarowania sprzętu AGD oraz umeblowania. Zarówno w przypadku wyposażenia kuchennego, jak i ekspresów, możemy wyróżnić:
- wersje wolnostojące – w tym przypadku nie musimy przejmować się kwestią zamówienia projektu i spasowania elementów zabudowy praktycznie co do cm. Plusem takiego rozwiązania jest przede wszystkim możliwość praktycznie dowolnej konfiguracji przestrzeni w zależności od upodobań. Jeżeli nie spodoba nam się po pewnym czasie jakiś układ, możemy w każdej chwili przestawić sprzęt lub mebel. W takich przypadkach ekspresy do kawy umieszczane są najczęściej na blatach kuchennych, z podłączeniem do gniazdek elektrycznych znajdujących się w ścianach powyżej blatu. Ponadto w sytuacji zdarzającej się awarii sprzętu mamy do niego łatwy dostęp. Wariant wolnostojący to również w dużej mierze oszczędność naszego budżetu – dobry ekspres tego typu możemy nabyć już w cenie do 500-600 zł.
- wersje do zabudowy – prezentują się elegancko, stanowiąc monolit z aranżacją przestrzenną kuchni. Są z reguły dużo droższe od modeli wolnostojących, dlatego też wariant jest rzadziej wybierany. W przypadku usterki sprzętu mamy niestety ograniczony dostęp do podzespołów, konieczna będzie interwencja ekipy serwisowej. Projekt zabudowy kuchennej uwzględniającej sprzęt AGD to także dodatkowe koszty, w przyszłości pojedyncza zmiana konfiguracji umeblowania (np. przestawienie szafki czy też lodówki) jest bardzo mocno utrudniona, a w wielu przypadkach wręcz niewykonalna.