Gastronomiczny ekspres do kawy do profesjonalne urządzenie do zaparzania kawy najwyższej jakości. To niezbędne wyposażenie kawiarni, pubu, restauracji i wszelkiego rodzaju innych lokali gastronomicznych, a także większych firm i biur. Ekspresy gastronomiczne są zawsze urządzeniami ciśnieniowymi, w pełni zautomatyzowanymi lub wyposażonymi w kolby – zwykle podwójne. Są wykonane z bardzo trwałych materiałów (najczęściej ze stali nierdzewnej), mają elegancki i profesjonalny wygląd i są wyposażone w wiele funkcji i udogodnień, między innymi automatyczny pobór wody, automatyczne dozowanie gorącej wody, timer, zapamiętywanie ilości i rodzaju parzonych kaw, panel sterujący ze wskaźnikiem ciśnienia, termostat, wyświetlacz elektroniczny. Niezbędnym wyposażeniem są też dysze parowe o dużej mocy, zintegrowany kran do gorącej wody, wbudowany młynek żarnowy i podgrzewana tacka na filiżanki. Niektóre modele posiadają odrębny moduł do przygotowywania cappuccino. Bojler w profesjonalnym ekspresie do kawy jest bardzo pojemny i może wynosić nawet ponad 10 litrów.
Ekspresy przeznaczone do użytku profesjonalnego charakteryzują się bardzo solidną konstrukcję – w porównaniu do ekspresów domowych są trwalsze, mniej awaryjne, a także cięższe i bardziej stabilne.
Mi się podobają takie piękne, duże, ekspresy w stylu retro, które można zobaczyć w niektórych kawiarniach. Na przykład taki ekspres jak Sanremo Verona, to jest chyba firmy Saeco. Ale one kosztują mnóstwo kasy.
Istnieje o wiele więcej rodzajów ekspresów, niż tylko kolbowy (choć ten oczywiscie jest najlepszy i najdroższy). Ale jak się w lokalu nie stawia na kawę, to można kupić kawiarkę i przelewowy ekspres, bo z nich też się uzyska kawę, której nie trzeba się wstydzić. Oczywiście nie mam na myśli tych z marketu za dwie dychy, tylko profesjonalne, gastronomiczne, np. Hendi