Dla prawdziwego kawosza liczy się nie tylko jakość kawy i technika parzenia, ale również świeżość i sposób jej zmielenia ziaren. Kawa mielona przez producenta traci wiele ze swojego aromatu, nawet jeśli zmielone ziarna były naprawdę najwyższej klasy. Dlatego prawdziwi smakosze inwestują w młynki do ziaren – tradycyjnie niewielkie ręczne lub elektryczne urządzenia wolnostojące, dziś coraz częściej zintegrowane z ekspresem do kawy. Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe zwykle są już wyposażone w narzędzie do mielenia kawy, stając się prawdziwym kombajnem do przygotowania aromatycznego naparu od samych podstaw.
Dobry ekspres z młynkiem żarnowym daje użytkownikowi możliwość wyboru grubości, wielkości i czasu przemiału, a najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia same dostosowują te parametry do wybranego rodzaju kawy.
Zmielona w młynku żarnowym kawa jest optymalnie drobna – świetnie nadaje się więc do ciśnieniowego parzenia espresso (w przeciwieństwie do grubo zmielonych ziaren z młynka ręcznego) i zachowuje pełnię aromatu, ponieważ tego typu ,młynki nie nagrzewają kawy ani nie generują pyłu zmniejszającego walory smakowe naparu, tak jak młynki udarowe.