Dla prawdziwego kawosza liczy się nie tylko jakość kawy i technika parzenia, ale również świeżość i sposób jej zmielenia ziaren. Kawa mielona przez producenta traci wiele ze swojego aromatu, nawet jeśli zmielone ziarna były naprawdę najwyższej klasy. Dlatego prawdziwi smakosze inwestują w młynki do ziaren – tradycyjnie niewielkie ręczne lub elektryczne urządzenia wolnostojące, dziś coraz częściej zintegrowane z ekspresem do kawy. Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe zwykle są już wyposażone w narzędzie do mielenia kawy, stając się prawdziwym kombajnem do przygotowania aromatycznego naparu od samych podstaw.

Dobry ekspres z młynkiem żarnowym daje użytkownikowi możliwość wyboru grubości, wielkości i czasu przemiału, a najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia same dostosowują te parametry do wybranego rodzaju kawy.

Zmielona w młynku żarnowym kawa jest optymalnie drobna – świetnie nadaje się więc do ciśnieniowego parzenia espresso (w przeciwieństwie do grubo zmielonych ziaren z młynka ręcznego) i zachowuje pełnię aromatu, ponieważ tego typu ,młynki nie nagrzewają kawy ani nie generują pyłu zmniejszającego walory smakowe naparu, tak jak młynki udarowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *